Over PAN

In de vroege jaren tachtig werd na een pronkzitting van carnavalsvereniging “De Blauwe Pony” door een stel vrienden en vriendinnen besloten in Bemmel theater te gaan maken.

Op 10 mei 1984 was de oprichtingsvergadering van “Teejaater PAN”.

En inderdaad: Een vreemde spelling (De fonetische spelling die modern was in de jaren 70?)

En néé: De betekenis van de naam PAN is ondanks een aantal onderbouwingen nooit eenduidig vastgelegd.

Onder regie van de creatieve duizendpoot Chris Tielemans vond op 3 mei 1986 de première plaats van  PAN’s eerste productie: “Het schoenlappersvrouwtje” van de Spaanse schrijver Frederico García Lorca.

De geschiedenis van PAN kenmerkt zich o.a. door een 5-tal regisseurs die ondanks hun voornemen om de regie voor een beperkt aantal jaren op zich te nemen, zonder uitzondering besloten er nog een paar jaar aan vast te knopen.  Ook kende de samenstelling van PAN in al die jaren een mix van een vaste kern van spelers alsmede spelers die met veel enthousiasme één of twee seizoenen lid waren. En laten we vooral niet vergeten de “gastspelers” die overgehaald werden om de rolbezetting voor een bepaald stuk compleet te krijgen!

PAN is na vele decennia nog altijd een springlevende vereniging met inmiddels een speellijst van tientallen stukken, variërend van drama, commedia dell’arte, familiestukken tot tragedie en blijspelen.

“Blader” maar eens door onze speellijst en kijk vooral ook naar wat foto’s en/of videoregistraties.

Ieder seizoen is het weer een uitdaging om samen met leescommissie, regisseur, bestuur en spelers te zoeken naar een nieuwe productie.  We richten ons daarbij naar de wensen, mogelijkheden en samenstelling van de groep op dát moment.

PAN blíjft proberen onze spelers en publiek een grote diversiteit aan stukken aan te bieden zodat iedereen zoveel mogelijk plezier beleeft aan amateurtoneel op z’n best! 

One Flew Over the Cuckoo's Nest - 2011
Koppen dicht - 2013
Geruchten - 2019